ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

22.08.2013

Η φρίκη και η απανθρωπιά των συνθηκών παράνομης κράτησης προσφύγων και μεταναστών

Πηγή: left.gr
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή στην ομιλία της αναφέρθηκε στις νοσογόνους συνθήκες που επικρατούς στα αστυνομικά τμήματα στα οποία κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Όσον αφορά τα στρατόπεδα μίλησε για απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και διατροφής. Σημείωσε με έμφαση ότι η σίτιση γίνεται από εταιρίες με ανάθεση.

«Μπαίνεις υγιής και βγαίνεις άρρωστος, καθώς δίνεται ένα μόνο σαπούνι τον μήνα, μια οδοντόκρεμα για 4 άτομα και ένα ξυραφάκι για 8 άτομα.Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη και οι κρατούμενοι εμφανίζουν σημάδια υποσιτισμού», τόνισε. 

Η Αφροδίτη Σταμπουλή μίλησε για τις ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρική περίθαλψη και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Μοχαμάντ Χασάν που πέθανε αβοήθητος και σε δύο αυτοκτονίες κρατουμένων μεταναστών σε στρατόπεδα στα Σέρβια Κοζάνης και τα Γρεβενά.

Αναφερόμενη στην Υπηρεσία Ασύλου είπε ότι βελτιώθηκε η ταχύτητα με την οποία παραλαμβάνει αιτήσεις αλλά δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το αν αυτές οι αιτήσεις εξετάζονται γρηγορότερα.

Αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες που κρατούνται παράνομα στα στρατόπεδα η Αφροδίτη Σταμπουλή αναφέρθηκε στην τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, βάσει της οποίας πλέον κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ίδρυση δομών φιλοξενίας των ευάλωτων ομάδων.  

«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει χρήματα που προορίζονται για δομές φιλοξενίας προκειμένου να φτιάξει κι άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, αφού στις διατάξεις της τροπολογίας αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιηθούν παλαιά στρατόπεδα και ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης, όπως γίνεται σήμερα στα κέντρα κράτησης», είπε.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις πάμπολλες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη μετανάστευση και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν δοθεί οικονομικά στοιχεία και παραστατικά, γεγονός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως σκάνδαλο.

Η Αφροδίτη Σταμπουλή για την παραβίαση όλων των δικαιωμάτων των «φιλοξενουμένων» έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από βουλευτές και πρόκειται να σταλούν στον ευρωβουλετή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ώστε να γίνει ερώτηση προς της Κομισιόν.

Τέλος, η Αφροδίτη Σταμπουλή τόνισε την ανάγκη να διερευνηθούν δικαστικά οι αυτοκτονίες μεταναστών και ο θάνατος του Μοχαμάντ Χασάν.
Σχετικός σύνδεσμος 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16