ΟΜΙΛΙΕΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

07.03.2013

Τοποθέτηση της βουλεύτριας Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αφροδίτης Σταμπουλή, σχετικά με το σχέδιο Αθηνά, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 7.3.2013.

Κύριε Υπουργέ, επειδή όποια πληροφορία μεταδίδουμε  καλό είναι να την ελέγχουμε, σας  καλώ να δείτε μόνος σας στο διαδίκτυο την αφήγηση παθούσας από δακρυγόνα στην αυλή του σχολείου της Ιερισσού. Υπάρχει στο διαδίκτυο και προφανώς θα υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες. Από τους επόμενους ομιλητές και ομιλήτριες περιμένω μια καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται.
Όσο βάσιμες  και αν είναι οι ενστάσεις για  Τ.Ε.Ι. ή τμήματα που ιδρύθηκαν  με κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκά ή αναπτυξιακά  κριτήρια το Τ.Ε.Ι. Σερρών δεν είναι  ένα από αυτά. Δεν ιδρύθηκε σαν  ρουσφέτι σε οποιονδήποτε. Ιδρύθηκε σε μια περιοχή που είναι μια από τις πύλες της χώρας στα Βαλκάνια με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, σημαντικό επίπεδο της οποίας το είχε πετύχει (για τα μέτρα της εποχής), πριν πληγεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. (Φυσικά, τώρα θέλει η Κυβέρνησή σας να την πλήξει ακόμα περισσότερο, ξεπουλώντας έναν παράγοντα ανάπτυξης που απέμεινε, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.)
Η πλειονότητα  των Σερραίων πολιτών αγκάλιασε  το Ίδρυμα σαν εστία γνώσης και  πολιτισμού και όχι σαν πηγή ζεστών 600ρικων ανά μήνα, όπως δήλωσε πολύ πρόσφατα ξανά θερμός θιασώτης κάθε κυβερνητικού σχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση την τελευταία δεκαετία.
Τι κάνετε, λοιπόν, στο Τ.Ε.Ι. Σερρών: Με μια κοπτοραπτική, που εξυπηρετεί περισσότερο τις  σκοπιμότητές σας για το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, παρά οποιοδήποτε υποτιθέμενο ακαδημαϊκό κριτήριο, και φιλοδοξεί να θαμπώσει τους Σερραίους με το «τυρί» για να μη δουν τη «φάκα», μεταφέρετε ορισμένα τμήματα από το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, όπως το Πολιτικών Έργων Υποδομής, το οποίο συγχωνεύεται με το Δομοστατικών και ενσωματώνεται στην ίδια Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών κατεύθυνση Γεωπληροφορικής, πράγμα που κάνει να «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» και οι μηχανικοί και οι τοπογράφοι, καταργώντας το Τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας μόλις αποφοιτήσουν οι φοιτητές του. Ενσωματώνετε το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης της Θεσσαλονίκης σαν κατεύθυνση στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και καταργείτε το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων πριν καν αποφοιτήσουν οι ήδη φοιτητές του. Τους στέλνετε να μετακομίσουν στην Αθήνα αν θέλουν να πάρουν πτυχίο. Πάλι καλά που το κατάλαβαν οι υπηρεσίες σας ότι δεν αντιστοιχεί το μισό στο Τμήμα Σχεδιασμού Ένδυσης του Κιλκίς και το άλλο μισό στο Τμήμα Σχεδιασμού Επίπλων της Καρδίτσας.
Αλλά, αν κάποιοι από όλες αυτές τις αλλαγές βγάζουν το συμπέρασμα ότι «άλλοι πάνε, άλλοι έρχονται, στα ίδια είστε, γιατί παραπονιέστε;», αρκεί αυτοί οι κάποιοι να δουν τους αριθμούς των εισακτέων, των οποίων η μείωση είναι δραματική. Όμως και με αυτή τη δραματική μείωση, ο αριθμός των μονίμων διδασκόντων που αφήνετε μετά τη διακηρυγμένη απόφασή σας μη γίνει καμία πρόσληψη έκτακτου διδάσκοντα από την επόμενη χρονιά – διαψεύστε με αν αλλάξετε απόφαση – δεν επαρκεί για την άρτια εκπαίδευση των φοιτητών των προχωρημένων εξαμήνων, πόσο μάλλον των νεοεισαγόμενων, όσο λιγότεροι από πριν και να είναι αυτοί.
Πού θα βρίσκονται, λοιπόν, οι “θύλακες αριστείας” με τους οποίους βαυκαλίζονται όσοι, βέβαια, θέλουν να πλανηθούν από τις υποσχέσεις σας; Μαζί με τους προλαλήσαντες και τις προλαλήσασες συναδέλφους, σας καλώ και εγώ, κ. Υπουργέ: Πάρτε πίσω το Σχέδιο «Αθηνά», αρχίστε διάλογο από μηδενική βάση και φέρτε το αποτέλεσμα του διαλόγου σε κανονική συζήτηση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της ψήφισης νόμου και όχι με την φαινομενικά ασφαλή για εσάς μορφή του προεδρικού διατάγματος, για να μη μείνετε στην ιστορία ως άλλος ένας ηττημένος υποψήφιος αναμορφωτής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ευχαριστώ.
 

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16