ΟΜΙΛΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

27.01.2014

Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”, 27/1/2014

 
Ομιλία στη ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου “Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”, 27/1/2014
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, δεν θα επαναλάβω αυτά που ακούστηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης για τα ολέθρια αποτελέσματα που έχει η κυβερνητική πολιτική, η μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη πολιτική στην κατάσταση των αγροτών. Απ’ αυτή την άποψη έχετε δίκιο που συνεχίζετε να κουβεντιάζετε με τον κ. Βλαχογιάννη και να μην με ακούτε.
Θα αναφερθώ, όμως, σε μια από τις τρεις τροπολογίες που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην 1092 με ειδικό αριθμό 15, η οποία αφορά ρύθμιση για την εξάλειψη του αξιόποινου πράξεων που τελέστηκαν από αγρότες κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, κυρία συνάδελφε.
Αυτό είναι θέαμα, κύριε Πρόεδρε; Σας ικανοποιεί αυτό, να μιλάει ο Υπουργός με τον κ. Βλαχογιάννη;
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Μα, το σχολίασα. Δεν ξέρω αν θα το σχολιάσει και το Προεδρείο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Αν ενοχλούμε, να σταματήσουμε να ανεβαίνουμε και στο Βήμα.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Αυτή η τροπολογία, κύριε Υπουργέ, έρχεται και ξαναέρχεται και από εμάς –πάνω από μία φορά- και από το Κομμουνιστικό Κόμμα –πάνω από μία φορά- και από άλλους συναδέλφους. Ωστόσο, ποτέ δεν εισάγεται σε ψηφοφορία. Γιατί δεν θέλετε να ψηφιστεί, κύριε Υπουργέ; Είναι προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού στην προεκλογική του εμφάνιση στις Σέρρες το 2012. Θα μου πείτε ότι αυτή ήταν προεκλογική εμφάνιση. Πρέπει, όμως, να ψηφιστεί;
Ασφαλώς και πρέπει να ψηφιστεί παρ’ όλο που είναι κατανοητό ότι η Κυβέρνηση θέλει να κρατά ομήρους τους αγρότες, ώστε να μην συναντά σοβαρές αντιστάσεις στην καταστροφική μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει. Αναφέρθηκαν άλλοι συνάδελφοι στην αύξηση φορολογίας, στην απελπιστική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, στις αυξήσεις στις τιμές των αγροεφοδίων.
Στα γενικά αυτά προβλήματα για τη Βόρεια Ελλάδα, από την Ορεστιάδα μέχρι την Ημαθία και την Πιερία και φυσικά με ιδιαίτερη έμφαση στην πατρίδα μου, στις Σέρρες, προστίθεται και ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ και την ένταξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην κακή τράπεζα, παρακολουθούμε συνεχείς προσπάθειες να πουληθεί η Βιομηχανία Ζάχαρης. Ευτυχώς ήταν αποτυχημένες οι περισσότερες προσπάθειες, γιατί ήταν εξευτελιστικές και οι όροι καταστροφικοί.
Είτε πραγματικά είτε προσχηματικά, αυτές οι διαδικασίες είχαν σαν αποτέλεσμα και πέρυσι την αργοπορημένη ανακοίνωση τιμών –και χαμηλών σχετικά τιμών- άρα και την αργοπορημένη σπορά πολύ λιγότερων στρεμμάτων από αυτά που χρειάζονταν για να λειτουργήσει η Βιομηχανία αρκετές μέρες ώστε να αποσβέσει πάγια κόστη, να μην έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος μεταποίησης κατά μονάδα προϊόντος και έτσι να μην είναι ζημιογόνος. Αυτό δεν επετεύχθη το 2013. Ήταν ζημιογόνος, αν και υπάρχει θέμα και με κάποιες πωλήσεις οι οποίες δεν πληρώθηκαν, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Αυτό το γεγονός, λοιπόν, οδήγησε κάποιους φωστήρες -στη Διοίκηση της Τράπεζας, παρά τον εκκαθαριστή, στις υπηρεσίες σαςς- να δώσουν φέτος ακόμη χαμηλότερες τιμές, γιατί η λογιστική τους λέει ότι έτσι μειώνεται η ζημιά.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ποιες υπηρεσίες;
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: Δεν ξέρω, ρωτάω. Δεν παρεμβαίνουν οι υπηρεσίες σας;
Η λογική, όμως και η Χημεία και η Βιολογία λέει ότι αυξάνοντας την τιμή στα ζαχαρότευτλα και μάλιστα έγκαιρα, θα ενθαρρυνθούν πολύ περισσότεροι παραγωγοί να καλλιεργήσουν φέτος και θα δουλέψουν και τα τρία εργοστάσια, της Ορεστιάδας, των Σερρών και του Πλατέος. Εμείς θα θέλαμε να δουλέψουν και τα άλλα δύο περισσότερο χρόνο, της Ξάνθης και της Λάρισας -αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση-, ώστε να γίνουν οι αποσβέσεις, να μειωθεί το κόστος μεταποίησης και να υπάρξει κερδοφορία. 
Αυτό είναι υπό διεκδίκηση, γιατί οι τιμές που ανακοινώθηκαν πυροδότησαν την κατάσταση και στην Ορεστιάδα και στις Σέρρες και στην Ημαθία. Το ξέρετε προφανώς, γιατί έχει ζητηθεί η συνάντηση και με τον Υπουργό Γεωργίας ή και με εσάς για την Τετάρτη. Έχει κανονιστεί συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών. Δεν ξέρω, βέβαια, τι άλλες διαμαρτυρίες σχεδιάζουν οι αγρότες και με την ευκαιρία της AGROTIKA. Ο Τύπος λέει «ζεσταίνουν τα τρακτέρ». Ναι, ασφαλώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε κινητοποιήσεις.
υλάχιστον, στη δική μου περιοχή απ’  ό,τι πληροφορήθηκα έχουν ήδη ξεκινήσει. Αν δεν δοθούν λύσεις θα ξαναβγούν οι αγρότες. Θα ξαναβγούν τρακτέρ στους δρόμους.
Πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο να τους κρατάτε ομήρους; Πιστεύετε ότι η απειλή άλλης μιας ποινικής δίωξης θα κάνει αυτούς τους ανθρώπους να υποχωρήσουν; Ξέρετε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη μεγάλο αριθμό ποινικών διώξεων είτε για παρακώλυση συγκοινωνιών είτε για ηθική αυτουργία; Ποιοι πήραν ηθική αυτουργία; Όσοι ήταν γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές, όσοι έκαναν δηλώσεις επώνυμα και έδωσαν τα στοιχεία τους. Απορώ πώς γλιτώσαμε την  ηθική αυτουργία και όσοι Βουλευτές πήγαμε στα μπλόκα. Αυτοί οι άνθρωποι όποτε εκδικάζονται υποθέσεις τους, παίρνουν από οκτώ μέχρι δώδεκα μήνες για την κάθε υπόθεση. Αν και όταν εκδικαστούν όλες οι υποθέσεις θα έχουν μαζέψει πάνω από δέκα χρόνια. Λέτε να φοβηθούν να μαζέψουν και φέτος άλλον έναν; Πάψτε να τους κρατάτε ομήρους, γιατί δεν είναι σωστό να επιφυλάσσει η Κυβέρνηση αυτή τη μεταχείριση σε ανθρώπους που η πολιτική της έχει φέρει σε απόγνωση.
Σας καλούμε να δεχθείτε και να εισάγετε προς ψήφιση την τροπολογία που καταθέτουμε για την εξάλειψη του αξιόποινου πράξεων που τελέστηκαν από αγρότες κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο κάτω-κάτω θα δώσετε στον Πρωθυπουργό την ευκαιρία να τηρήσει έστω και μια προεκλογική του υπόσχεση.
Ευχαριστώ.

Συνεντεύξεις

31.03.2019

Πατριδοκαπηλία προς μικροκομματική εκμετάλλευση

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. 

Φωτογραφίες

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Διον.Σολωμού 14
Σέρρες 62100
Εmail [email protected]  [email protected]
Tηλ. 23210-22450  , 2103709415-16